Laksmí

 

Laksmí a szerencse istennője, Visnu párja. A Rg-védában a kifejezés áldásos jelentésben szerepel, az Atharva-véda pedig egy szerencsés asszonyt nevez így. A korai Satapatha-bráhmana szerint a Lények Ura (Pradzsápati) szájából született, és a Nap (Áditja) hitvese lett. Más források szerint Bhrgu ősbölcs és hitvese, Khjáti leánya, aki mérgében egyszer megátkozta a mennyek lakóit, köztük saját leányát is. Haragja elől Laksmí a kozmikus tejóceánba rejtőzött, majd onnan jelent meg újra, amikor a démonok és a félistenek nekiláttak az ősóceán kiköpüléséhez. a sok kincs mellett isteni szépsége teljében, kezében lótuszvirággal kelt ki a tejóceán habjaiból, akárcsak Aprodité.
Ősibb szerepében Laksmí az anyaistennő a teremtés ősvizén ringatózó lótuszvirágban, aki saját jogán a szépség, jószerencse és bőség istennője, sőt, Káma szerelemisten anyja. Bizonyos aspektusban földistennőnek is tekintették, a bőség istennőjeként pedig Kuvérával, a félistenek kincstárnokával is összefüggésbe hozták.
Mindemellett Laksmí Visnunak örök társa, akit mindig elkísér a Földre, amikor különböző avatárok formájában alászáll. Így Ráma mellett ő Szítá, Vámana mellett Padmá, a lótuszvirág, Parasurám mellett Dháraní, Krnsa mellett Rukminí.
Hogyha Visnu a szavak értelme, Laksmí a beszéd, ha Visnu a felfogás és az erény, akkor Laksmí az értelem és az odaadás, Visnu a teremtő, Laksmí a teremtés.
Általában két karral ábrázolják, kezében szent virágjával, egy hosszú szárú lótusszal. Szekerét oroszlánok húzzák, nyomában tigrisek járnak. Trónusa egy oroszlánon nyugvó nyolc szirmú lótuszvirág. További attribútumai a bilva-gyümölcs, a nektárral teli edény és a kagylóhéj. Hátasállata vagy Garuda – amikor Visnuval együtt utazik – vagy egy bagoly.
Laksmi rendkívüli szépség, s mint Visnu sakti-párja az univerzum fenntartó ereje. Mikor kettőjüket egy testben ábrázolják Laksmí-Nárájan formájában, megvalósul e férfi és női isteni aspektusok szintézise. A jobb oldali testfél Nárájan, aki diszkoszt, buzogányt, lótuszvirágot és kagylóhéjat tart a kezeiben, míg a bal testfél Laksmí, akinek kezeiben az ambróziával teli edény, tükör, lótuszvirág és egy kézirat van. A legtöbbször Visnu mellett ábrázolják a végtelenség kozmikus kígyóján pihenő Isten lábainál.
Mahálaksmíként ő az elsődleges istennő, a három anyagi minőség megtestesítője. Három szeme mindent lát, s az örökifjúság üdeségében a rajongás erejét testesíti meg. Visnu párjaként a hűség és erény megtestesítője, a királyi Laksmíként pedig ott jelenik meg, ahol erény és bőkezűség lakik.
Laksmí imádata során egy tálcán főtt rizst halmoznak föl, apró kagylóhéjakkal díszítik, s egy fa dobozkában aprópénzt helyeznek el, így kedveskednek a jószerencse istennőjének.
Csapodár természetére utal egyik megnevezése (Csancsalam), mert nem szegődik sokáig az emberek mellé. Ünnepe ősszel a hindu újévnek megfelelő Divali, a fényünnep. Ezen az újholdas éjszakán kivilágítják az otthonokat és templomokat, petárdákat gyújtanak és tűzijátékot rendeznek, így ünneplik a fény győzelmét a sötétség fölött. Úgy tartják, ezen az éjszakán Laksmí bejárja a földet, s amely ház ablakában világosságot lát, oda beköltözik a következő esztendőre.

 

LAKSMÍ SZÁZNYOLC NEVE

Természet Kezelótusz Fehérbe öltözött,
fehérfüzéres
Sokoldalú természet Szemelótusz Napragyogású
Tudás Lótusz szépségű Bilva-fa tövében lakozó
Minden szépség biztosítója Lótuszból kiemelkedő Áldásra kész
Hit Arcalótusz Tekintélyes
Vagyon Padmanábha kedvence Föld leánya
Mennyei lény Az Úr öröme Szépalakú
Mindenütt jelenlévő Lótuszfüzéres Őzhöz hasonlatos
Nektári szavú Istennő Aranyfüzéres
Lótuszban lakozó Lótusz Vagyont s bő gabonát adó
Lótuszvirág Lótuszvirág illatú Védelmező
Megtestesült tisztaság Isteni illatot árasztó Asszonyokat minden jóval
elhalmozó
Áldásos Örökvidám Áldások osztogatója
Szvadhá Áldásosztó Palotalakó
Nektári Tündöklő (mint a nap) Bőség forrása
Háládatos Holdvirág-arcú Szerencsés
Aranyszínű Hűs Hold Arany-övezte
Szerencse istennője Hold nővére Óceán leánya
Nap nap után gyarapodó Négykarú Győzelem istennője
Tündöklő Hold-alakú Legszerencsésebb
Visnu párja Napként ragyogó Nőisten
Szépszemű Hold-hűvös Visnu mellkasán pihenő
Lótuszból születő Boldogság forrása Visnu hitvese
Kilenc-Durga Egészséges Elevenszemű
Hari öröme Áldásos Nárájannak meghódoló
Bánatoszlató Áldás-forrás Inségesség szétzúzója
Nektár IGAZ Nagy Kálí
Fényes Makulátlan Brahmá-Visnu-Siva lényű
Ezer baj legyőzője Mindenség anyja Múlt-jelen-jövő ismerője
Az erény őrizője Vagyon-bíró Mindenség úrasszonya

 

 

Dévay Gergely
59/2013.