Légzéskontroll

Pránájama – a légzés szabályozása

A jóga számos komoly gyakorlója Patanydzsali Jóga-szútráját tekinti a leghitelesebb útmutatásnak úgy az elmélet, mint a gyakorlat terén. Patanydzsali e művében a nyolcfokú, úgy nevezett astánga (asta = nyolc, anga = rész, elem) jógáról beszél, részletesen elemezve annak lépcsőit. Ennek a jógának ötödik eleme a légzés szabályozása, a pránájama. A prána az az életenergia, amely a mindenség egyetemes esszenciájaként élővé lényegíti át az anyagot. Ennek a kozmikus energiának a tudatos irányításával tökéletes egészségre tehetünk szerint, egyensúlyban tarthatjuk a pozitív és negatív energiákat, s olyan meditatív állapotba kerülhetünk, melyben létünk abszolút természetének titkai is feltárulhatnak. A légzést szabályozó gyakorlatokhoz válasszunk csöndes, tiszta, friss levegőjű helyet. Ha szobában gyakorlunk, az ablakot hagyjuk nyitva, hogy friss prána áramolhassék be. A gyakorlatokat kényelmes ülőtartásban, ászanában végezzük. Akik már járatosak a nyolcfokú jóga harmadik elemének, az ászanáknak tudományában, a lótuszülést (padmászana) vagy a fél-lótuszülést válasszák a légzés szabályozásához,mert ez az ideális ülőtartás. Ha ez a pozitúra még nem megy, üljünk a földön egy párnára, kényelmesen keresztbe tett lábbal, közkeletű nevén törökülésben. Ha szükséges, a falnak is támaszkodhatunk, hogy a hátgerinc egyenes tartását biztosítsuk. Amennyiben a törökülés sem kényelmes hosszabb távon, válasszunk egy kényelmes széket, de talpunkat egyenesen tartsuk a földön, térdeinket derékszögben tartsuk, derekunk pedig mindenképpen legyen egyenes.

Összpontosítás

Üljünk kényelmesen, lazán, ugyanakkor szilárdan és egyenesen, de mégsem merev vagy görcsös tagokkal. Legalább negyed órát kényelmesen, mozdulatlanul kell töltenünk ebben a tartásban, ezért fontos a kényelmes pozíció megválasztása. Meditációnkat kezdjük testünk szemlélésével. Próbáljunk mindarról tudatossá válni, ami szervezetünkben zajlik. Érezzük testünk súlyát, ahogy a földre támaszkodik. Figyeljünk a testünket fedő ruhára és a bőrünket érintő friss levegőre. Próbájuk megérezni tagjaink súlyát külön-külön, a váll, a nyak, a fej súlyát is miközben lazítunk, de közben őrizzük meg a hát és a nyak egyenes tartását! Néhány percnyi odafigyelés után érezni fogjuk, ahogy testünk szinte összeforr a talajjal vagy a székkel, békesség, nyugalom árad szét bennünk. Ne akarjuk erővel befolyásolni érzéseinket. Próbáljunk megszabadulni még a jóga gyakorlását illető képzeteinktől is, pusztán a pillanatnyi létezésre fókuszáljunk, itt és most. Ezt hívják összpontosításnak, ami a jóga-meditáció első lépése.

Figyelj a légzésedre!

E nyugodt és ellazult állapotban figyeljük meg légzésünket! Koncentráljunk az orrunkon keresztül beszívott levegő útjára, figyeljünk a légcsövünkön áthaladó levegő hőmérsékletére, s arra, ahogyan szétárad tüdőnkben. Ne akarjuk kontrollálni légzésünket, csak hagyjuk ki- és beáramlani a levegőt, szinte automatikusan, ahogyan az árapály munkál a tenger partján. Ekkor nem érdemes a légzés hosszával, vagy a levegő tüdőbéli helyzetével foglalkozni. Néhány perc múltán légzésünk amúgy is lelassul, egyenletessé és ütemessé válik. Légzésünkre koncentrálva mind jobban elszakadunk a durva testi korlátoktól, a békesség és nyugalom természetes érzése tölt el bennünket. Ez az egyszerű meditációs gyakorlat a legtöbb embernek már elegendő a belső békesség eléréséhez, gondolatai megbékítéséhez. Így könnyen megszabadulhatunk a mindennapi élet nyomasztó gondolataitól és aggodalmaitól, legyenek azok családi vagy munkahelyi problémák.

A légzés szabályozása

Amikor testünk fölött valamelyest képesek vagyunk uralkodni, légzésünket is ajánlatos szabályozni. Miután kényelmesen elhelyezkedtünk, próbáljunk félig lehunyt szemmel pusztán a lélegzés ritmusára figyelni.
Először a tüdőnkben lévő összes levegőt fújjuk ki a szánkon keresztül. Amikor már úgy érezzük, hogy minden elhasznált levegő kijutott mellkasunkból, kezdjünk el egy ismert verset mondani, s meglátjuk, mennyi levegő maradt még! Persze itt is fontos a fokozatosság, semmit ne erőltessünk. Kis gyakorlással viszont nagyon jó eredményeket érhetünk el. A teljes kilégzés után kizárólag orrunkon keresztül lassan, egyenletesen szívjuk be a friss levegőt. Érezni fogjuk, ahogyan a friss oxigén és prána átjárja tagjainkat, akár kellemes bizsergést is tapasztalhatunk végtagjainkban. Így nyugodt tempóban gyakoroljuk néhány percig a ki- és belégzést. A legjobb, ha nyolcig számolunk kilégzés közben s így igyekszünk a mellkas összes levegőjét kipréselni – akár hasüregünk beszívásával is. Majd nyolcig számolva belélegzünk, lassan, az orrunkon keresztül, figyelve, ahogyan testünkbe áramlik az életenergia, majd szintén nyolcig számolva benntartjuk a levegőt, s érezzük, ahogyan szétárad tagjainkban a prána. Ne hirtelen hagyjuk abba a gyakorlást. Tenyerünkkel akár végig is simíthatjuk arcunkat, ujjaink érintsék lehunyt szemünket. Lassan, nyugodtan nyissuk ki szemünket, kezdjünk „normálisan” lélegezni, de már kisit jobban ügyelve annak ritmusára, mélységére, harmóniájára. A légzés szabályozásának célja az elme, a gondolat teljes megnyugtatása.
A szabályozott légzés a belélegzés után vagy a kilélegzés után is gyakorolható. Tökéletességét segíti a helyes ülőtartás, s az Abszolútra koncentrált elmeállapot. A pránájama gyakorlása lassan megszabadít a karma kötöttségei alól. A karma a korábbi feltételek alapján helytelen tettekre készteti az embert, lehetetlenné teszi a helyes önismeretet. Az ülőtartás mellett gyakorolt légzésszabályozás rendkívüli hatású gyakorlat, amely megszabadít a tudatlanságtól, és közelebb visz az isteni igazsághoz. Így egyengeti a jóga a szabadság útját.

 

 

31/2002.
Charles Latchis jógaoktató
(Vernont, USA)