Tiszta ízek

Túróleves

2 l tej
2 citrom leve
2 felszeletelt paradicsom
petrezselyem vagy koriander zöld
1 kiskanál kurkuma
1 kiskanál római kömény
levestészta
kevés só

A felforralt tejbe öntsük bele a citromlevet, ily módon kicsapatva a túrót. Tegyük hozzá a fűszereket, főzzük bele a levestésztát, a végén pedig keverjük bele a paradicsomot és a zöld levélfűszert.

Burgonyalabdák paradicsom-
mártásban

1 kg burgonya
1 citrom leve
2 dl liszt
ghí a sütéshez
1 zöld erőspaprika
2 kiskanál őrölt koriander
kevés só

Mártáshoz:
1 kg paradicsom
3 kiskanál cukor
fél kiskanál pirospaprika
kevés só

Először a golyócskákat készítjük el. Főzzük meg bő, sós vízben héjastól a burgonyát. Ha megfőtt, húzzuk le a héját, és törjük teljesen össze. Keverjük össze a tört burgonyát az apróra vagdalt erőspaprikával, az őrölt korianderrel, a sóval és a citromlével. Készítsünk belőle 3 cm-es golyócskákat. Keverjük el a lisztet annyi vízzel, hogy majdnem folyós tésztát kapjunk. Mártsuk a golyókat a tésztába, és süssük ki bő, forró ghíben.
Vágjuk a paradicsomot nagy darabokra, és egy dl vízzel nagy lángon főzzük szét. Keverjük hozzá a cukrot, a pirospaprikát és a sót. Főzzük még negyedóráig nagy lángon, s közben kevergessük. A forró szósszal öntsük le a golyócskákat.

Sült burgonya és karfiol joghurtban

1 nagy karfiol
4 nagy burgonya
ghí (tisztított vaj) vagy olaj a sütéshez
2 dl joghurt
1 kiskanál kurkuma
fél kiskanál reszelt gyömbér
másfél kiskanál só

Mossuk meg és tisztítsuk meg a zöldségeket. A burgonyát vágjuk két cm-es kis kockákra, a karfiolt szedjük rózsáira. Ezután süssük ki őket külön-külön bő, forró ghíben. Tegyük a joghurtba a fűszereket és a sót, majd keverjük bele a kisült zöldségeket is.
Más fűszerezéssel:
1 evőkanál pirospaprika
1 kiskanál reszelt gyömbér
1 kiskanál majoranna

Szójás feltét

2 evőkanál tejföl
2 evőkanál olaj
25 dkg szójagranulátum
olaj a sütéshez
1 kiskanál pirospaprika
1 kiskanál bors
zöldfűszerek kevés só

Áztassuk a szójagranulátumot vízben 2-3 óráig. A felesleges vizet csepegtessük le róla, keverjük össze a felsorolt hozzávalókkal. Lapos pogácsák vagy kis rudak formájában süssük ki bő, forró olajban, vagy kevés olajon serpenyőben.

Töltött karalábé

15 dkg túró
2 evőkanál tejföl
1 nagy paradicsom
8 db zsenge karalábé
néhány szál petrezselyemzöld
1 evőkanál ghí (vaj vagy olaj)
1 kiskanál asafoetida por
1 kiskanál bors
1 kiskanál só

A megtisztított karalábét egészben sós vízben megfőzzük (ügyelve, hogy ne főjön szét), majd a gyökér felőli részéből egy keveset levágunk, hogy tepsire állítható legyen. A belsejét óvatosan kivájjuk, s ezt később összetörve a fűszerezett, tejfölös túróhoz adjuk. Megtöltjük a karalábékat, majd kivajazott tepsiben sorba rakjuk, és forró sütőben 20 percig sütjük. Felszeletelt paradicsommal, petrezselyemzölddel díszítjük.

Padlizsán bharata

1 db padlizsán
fél dl mazsola
1 dl kókuszreszelék
2 evőkanál vaj
1 erős zöldpaprika
kis darab gyömbér
fél kiskanál őrölt koriander
kevés só

Főzzük meg bő vízben szárastól a padlizsánt. Amikor megpuhult, csavarjuk le a szárát és húzzuk le a héját, törjük péppé. Melegítsük fel a vajat egy edényben, először tegyük bele a padlizsánpépet, a mazsolát, az összevagdalt zöld erőspaprikát, a reszelt gyömbért és a sót. Főzzük öt percig, majd keverjük bele a kókuszt és a koriandert, s vegyük le a tűzről.

Földimogyorós rizs

2 dl rizs
3,5 dl víz
1 evőkanál ghí
1 dl tisztított földimogyoró
kevés só

Mossuk meg nagyon alaposan a rizst. Tegyük a lábosba a ghít és pirítsuk benne egy percig a földimogyorót. Tegyük hozzá a rizst, és forgassuk meg a ghíben. Öntsük hozzá a vizet, sózzuk meg, és forrásig tartsuk nagy lángon. Fedjük le, és egészen kicsi lángon pároljuk puhára.

Vegyes saláta

1 kg vegyes zöldség (uborka, paradicsom,
saláta, retek, répa stb.)
1 citrom leve
2 evőkanál olívaolaj vagy más, nyersen
sajtolt olaj
2 dl joghurt
20 dkg durvára reszelt sajt
1 kiskanál só

Vágjuk apróra a zöldségeket, és keverjük össze alaposan az alkotókat. Egész salátaleveleken tálaljuk. Nagyon tartalmas, barna kenyérrel fő ételként is megfelel.

Banáncsatni

1 kg banán
2 dl túró
4 evőkanál cukor
fél citrom leve
fél kiskanál őrölt szerecsendió
fél kiskanál őrölt fahéj
fél kiskanál őrölt római kömény
fél kiskanál őrölt ánizs
fél kiskanál őrölt koriander
fél kiskanál őrölt pirospaprika
fél kiskanál őrölt feketebors
3 őrölt, erős fűszerpaprika

Hámozzuk meg és nyomkodjuk szét a banánokat. Keverjük alaposan össze a túrót, a fűszereket és a széttört banánt.

Burgonyás tekercs

40 dkg liszt
1 kg burgonya
10 dkg vaj
fél dl citromlé
2 evőkanál kókuszreszelék
1 evőkanál friss gyömbér
(vagy 1 kiskanál száraz gyömbér)
2 db zöld csili
1 csomó petrezselyemzöld
fél dl pirított szezámmag
3 kiskanál só

Főzzük meg héjában, és törjük át a burgonyát. Keverjük el a fűszerekkel és a só felével. Gyúrjunk a lisztből, vajból és a maradék sóból puha tésztát, nyújtsuk 1-2 cm vastagon téglalap alakúra.
Terítsük szét a kinyújtott tésztán a fűszeres burgonyát, úgy, hogy egyik szélén egy keskeny sáv kimaradjon. Göngyöljük fel, vágjuk 1 cm-es szeletekre, és forró sütőben 20-25 percig süssük szép pirosra.

Hófödte

20 dkg liszt
20 dkg zabpehely
10 dkg vaj
10 dkg cukor
2 dl mazsola
2 dl dióféle
(vagy kókusz, vagy 25 dkg alma)

Keverjük össze a lisztet, zabpelyhet, sütőport. Meleg tejben oldjuk fel a cukrot, és dolgozzuk össze a tésztát sűrű krémszerűvé. A közepébe tehetünk egy darabka gyümölcsöt vagy valamilyen tölteléket.
Darabonként vagy egészben is kisüthető. Tehetünk rá cukormázat is (citromlé, porcukor).

Vegetárius madártej

2 l tej
2 vaníliás pudingpor (tojás nélküli)
6 evőkanál cukor
5 dl tejszínhab
1 evőkanál porcukor
5 tasak vaníliáscukor (vagy egy rúd vanília)

Készítsünk híg pudingot vaníliáscukorral (a vanília rudat hosszában felhasítva főzzük bele), és hűtsük le.
Verjük fel a tejszínhabot, és evőkanálnyi darabokat szaggassunk a kihűlt pudingba. Tálalás előtt hűtőszekrénybe tesszük.
Használhatunk habszifont is, akkor kis diónyi kupacokat nyomunk a pudingba.

1996/20.