Kvantumlogika

 

 

A módszer

Ahogy a természet nyelvét olvasni hangoltság kérdése, úgy a nyelvben elrejtett gondolatok olvasása is hangoltságot igényel. Sőt! Lehet, hogy ez a hangoltság lényegesebb, mint maga az eredmény? A tudás, a logikai értelemben vett igazság hosszú távon értéktelen, az igazi eredmény te magad vagy, a csatorna, amit az igazság felé építettél ki.

Hogyan tegyél szert hangoltságra? Ízlelgesd a szavakat! Párosítsd a hasonlót a hasonlóval. Különítsd el a véletlen egyezéseket és az idegen szavakat az ősszavaktól! Légy szigorú, mint egy tudós, ne elégedj meg gyanús egyezésekkel, de bátran bízd magad az intuíciódra! Az értelmek ugyanúgy ott vannak a te fejedben is, mint a több ezer éve élt őseid fejében. Szóbokraidat jegyezd le! Legyen meg a saját gyökszótárad! Tanulj nyelveket! A különböző nyelvekben felfedezhető párhuzamos minták erősítik egymást. Mintha sok oldalról vizsgálnál egy tárgyat, minden dimenzió egy pontosítása a többinek. Hologram. Simogasd a magyar nyelvet a maga sokdimenziós terében!

Gyakorlatodat végezd hajnalban, ébredés után, félálomban, vagy erdei sétán, esetleg esti csellengés során tavasszal, mikor a békák a holdnak kuruttyolnak!

Na látod, megy ez!

 

Hol született?

A kvantumlogika erdei túrák alkalmával született a Bükkben, a Börzsönyben, és a Bihar vadonjaiban. Mentünk a fák közt sokat próbált cimborákkal, inkább kevesen, mint sokan, és próbáltuk megfejteni azokat a titkos értelmeket, amiket őseink a nyelvbe elrejtve hagyományoztak ránk. Merthogy belerejtették gondolataikat, még ha észre se vették, még ha észre se vettük. Logika, mert gondolat. Logika, mert szóba kódolt értelem.

 

De miért kvantumlogika?

Miben közös a részecskék lételmélete és a szóbokrokba rendeződött értelmek, szógyökök köré szerveződött fogalmak világa?

Hopp! Erre nem biztos, hogy lesz magyarázat… Az is lehet, hogy ez csak marketing fogás? Hiszen minden, ami kvantum, az nagyon tudományosan hangzik és modern. Vagy mégsem csak trükk? Talán azért kvantumlogika, mert nem csak egy bizonyos állapotban létezhetnek a gondolatok, egymástól jól elkülönülve, de meghatározhatatlanul is, az egymásba átalakulás lehetőségét is hordozva. Ahogy az elemi részecskék is. Igen. Az átmenet a legizgalmasabb terület. Mikor az egyik gondolat átalakul a másikba, de örök genetikai kapcsolatban maradnak egymással.

Hm. A fogalmak genetikája… Ez sem rossz!

 

Nemigentalán

Kvantumlogika, mert a kvantumos világkép lényege, hogy Isten a teremtéskor nem egy nagy „IGEN”-t és nem is nagy „NEM”-et mondott, hanem egy nagy „TALÁN”-t. A mai szervetlen, gépies, virtuális világ csupa nemekből és igenekből van összerakva, halott bitekből, számunkra a talán már eretnekség. Szigorúbb és átjárhatatlanabb falakból épülnek törvényeink mint Róma falai. Ezt nem tudja átugrani semmiféle Remus se Romulus. Kapcsolók vesznek minket körül, amik vagy be vannak kapcsolva, vagy ki, de ha félig kapcsolod be, akkor szikrázik, villámlik.

Talán nem is baj! Zeusz kedvenc alakja is a villám. Régvolt őseink világába még belefért a talán, a ha, a félig, az ívben, az egyszerre sok, az „ilyen is meg olyan is”, a „miért ne”. Mert naponta figyelték a folyók fodrait, meg a fák szélben lengedező lombjait, megküzdöttek a bizonytalannal, az idővel, és esténként meséltek a tűz mellett. És persze hallgatták a békák kuruttyolását a berekben. Vagyis: otthon voltak a kvantumlogika módszertanában.

 

Gyökszótár

A szavak világa ép nyelv esetén szógyökökből burjánzik elő, ahogy a növények egy apró magból. Vannak szómagok is, amik kikelnek, elágaznak, szervesen bokrosodnak, a kapcsolatok pedig tanulságokat és megvilágosodásokat hordoznak. A szavak jelentése a gyökszavak ismeretében szinte kitalálható. A sérült nyelv elszigetelt szavak tömege, massza, roncstelep, őrültek háza. Egy szó – egy jelentés. Áthallás és szerves kapcsolat nélkül. A legsérültebb nyelv már csak mozaikszavakból épül fel. A szó jelentése utólag kibogozhatatlan. A szavak elidegenednek, mint a társadalomban az egyén. Panelházakban lakik egymás feje fölött, de egyik szomszédnak semmi köze a másikhoz. Micsoda szegénység! FBI, CBS, CIA, USA, FDP, PDF, ATP, RSG. Kik ezek?

Az ősszavak többnyire rövidek, egy szótagosak. A magánhangzók nem lényegesek, ne foglalkozz velük, azok uszályként követik a mássalhangzók hajóját. A szó romolhatatlan testét a mássalhangzók adják. De a mássalhangzók is átalakulhatnak egymásba, erről tudnod kell! Nem akármelyik akármelyikbe: b a v-be, f a p-be, k a g-be, t a d-be, s az sz-be, és így tovább. Mindent csak szabály szerint!

 

Ősnyelv

Létezett-e valaha ősnyelv? A nyelvek eredetije. A legszervesebb nyelv. Magától értetődő evidens szóalakokkal, olyan magától értetődő szabályokkal, mint a geometriák közül az euklideszi geometria. Olyan nyelv, ami a hangzók jellegzetességeiből indul ki. Ami lágy, az gy és ty betűs. Ami kemény, az k. Ami mozgás, az s és sz. Ami azt mondja, hogy d’b, az dob, ami azt mondja, hogy k’, az kő, ami azt mondja, hogy f’, az fa, ami nyúlik, és nyálas, és nyirkos, és a nyelveddel nyelsz egyet, ha hallod, az ny’…

Talán éppen a magyar ez az ősnyelv? Jó lenne. Vagy legalábbis a magyar hordozza a legtöbb emléket ebből a rég elfeledett ősnyelvből, amit egymástól független népek beszéltek a bábeli zűrzavar előtti időkben? Lehet, de az is biztos, hogy minden létező nyelv értelmek, gondolatok hordozója, és a gondolatok felismerése bármely nyelv esetén jelentőségteljes. Ne légy elfogult, de ha mégis, hát lelked rajta…!

 

Képzők

Időzz el az ősi képzők világában! Sokszor már nem tudni, mi volt a jelentésük, de a képzők hangalakja is értelmet hordoz… Sokszor maga a képző a gyökszó. Észrevetted, hogy dunántúli földrajzi nevek végén milyen sok az –ony, -any, -ány? Bakony, Badacsony, Tihany. Milyen nyelven vannak ezek a szavak? Kelta, avar, szláv? Hun? Mikor ír végre valaki olyan szótárt, ami a képzők szerint rakja sorba a szavakat? A végük szerint. Horány, kacagány, buzogány, cickány… Delej, verej-ték, csermely, kacaj…

No de ezt most hagyjuk!

 

Melyik szóval kezdjük?

Valahol el kell kezdeni. Legjobb, ha valami szent vezérfonál vezet minket, olyan gondolatsor, amibe valaki tényleg nagyon belekódolt valami erőt, varázslatot. Melyik az ősszavak legősibbje? Nem nehéz kitalálni! „Kezdetben vala az ige.” Meg is van! Ige. Az evangéliumban: logosz. Ami egyszerre szó és értelem. És gondolat. És milyen jó, hogy igének fordították, és nem pusztán szónak, mert a szó semleges, üres, impotens. De az ige cselekvést hordoz, lendületet, energiát, akaratot. És máris itt az első bölcsesség: azt gondolnánk, hogy az alany a cselekvő, az állítmány meg a cselekvés, amit az alany csinál. Pedig ez rossz megközelítés. Az ige viszi magával az alanyt, megigézi, ő csak egy eszköz a cselekvés kezében. A tett mindenképpen megtörténik, az alany személyétől függetlenül. Ő csak eszköz. Alany.

 

Ige

Miatyánk, ki az igében vagy! Az égben vagy… Mert ige egyenlő ég… Indulj tovább az ige mentén! Hogyan nézhet ki az ige képként? Mert minden gyökszó megjeleníthető képként. Valami egyszerű jelképes alakzat. Hát persze! Az ige kereszt. Honnan tudom? Mert az ige igényt jelent. Célt, amit követhetsz. Vertikális dimenziót. Bólintás, nem fejrázás. Nem csak tagadás, ami horizontális vonal, hanem cél, ahol egyesül a vertikális a horizontálissal. Ige – igen – igény. Idáig érthető. De ég – egy – ék – eke is van. Ezek mind vertikálisak. Az ék forma is, de ék-szer is. Drágakő, amit egyetlenegy értékként hordunk valahol a létezésünk centrumában. Om mani padme hum. Mani azt jelenti, hogy drágakő. Az eka szanszkritul azt jelenti, hogy egy. Az eke pedig nem más, mint egy kereszt. De most jön az igazi kvantumlogika: ég – egg, mint tojás. A kezdet tömény sűrítménye. A tojást másképp úgy is mondtuk, hogy mony. A mon meg mit jelent? Egy!… Kész őrület! És németül az egy: ein. Szem: eugen. Merthogy a szem is létcentrum, személy – én – ich, (ék), angolul: I (áj). Leírva függőleges vonal. Másképp leírva: eye…

Ezek persze csak asszociációk. De a módszer már javában dübörög. Tudományosságra való tekintet nélkül. De még mindig maradjunk az égnél! Mert ami ég, az fényt is ad. A létezés legkevésbé anyagi, legkevésbé megfogható formája. Fény. Ha megáll, megfagy, már nem is létezik. Miért? Amíg fénysebességgel száguld, addig létezik? A megfoghatatlan létezhet egyáltalán? Amiben nincsenek határok, az létezhet-e egyáltalán? Tiszta kék ég. Igen. Ez az igazi létezés, és a fagyos, merev anyag nem más, mint halott fény. Kihűlt energia. Várja a feltámadást.

Na, hát ez kemény kezdés volt! Miatyánk, aki a fényben vagy, aki az igenben vagy, aki az egyben vagy, az egészben vagy! Esetleg: a hegyen vagy…

 

Név

Mi legyen a következő? Hát a név. Igen után a nem. Szenteltessék meg a te nemed! Vagy neved?

Ádám joga volt a Paradicsomban minden lénynek nevet adni, legalábbis a Teremtés Könyvének első lapjain ezt olvashatjuk. Nem hinném, hogy összefüggések nélkül adott volna nevet a létezőknek. Biztosan alaposan átgondolta, mit hogyan nevezzen. Mert név és személy, szó és jelentés szorosan összefügg. Csaknem azonosak. Létezhet-e egyáltalán valami név nélkül? Nem. Mert minden csak azáltal nyer létet, hogy elválasztódik minden mástól, ami nem ő. Kap egy kerítést az ő külön léttere és a vele nem azonos külvilág közé, mint egy halmazábrán. Név – nem. Name. Mindennek a léte egy nagy tagadással kezdődik. Ez lenne a nemzés? Így jön létre a nemzetség, a nemzet. És a nemesek valójában nevesek? A nem a nő (nó) világa. A nők mindennél jobban tudják, hogy mit nem akarnak. Ez a májá fátyla. Nem az. Nem az, ami. Magyarul: nemez. Amiből a sátor is van. De ne gondold, hogy ez rossz, vagy üres, vagy halott! Ez a növekedés, a nevelés világa is, ez a nő otthona.

 

Akkor most igennel vagy nemmel kezdődik minden?

Valószínűleg igennel. De rögtön utána ott a nem. Mindenesetre Hermész, az istenek hírnöke, a hírnökök istene uralja a kvantumlogikát! Hermész, a tolvaj, a kupec, a kópé, aki szárnyas sarujában átsurran a falakon, aki átvarázsolja magát téren és időn, és megviccel bárkit, és be nem áll a szája, és mindenről eszébe jut valami. Szegény folyton a szavakban él, és szavakon él, de ne sajnáld, jól érzi magát, noha az egész kicsit élettelen, legalábbis élettelenebb egy ízletes őszibaracknál vagy egy illatos rózsánál…

 

De itt még nem tartunk!

Még csak ég volt, vagyis ige, és menny, aztán nem és megszentelt név. Most pedig jöjjön el a te országod, vagyis a te tered! Tehát mégis itt tartunk? A tér már anyagibb. Anya, anyag, mater, matéria, mátrix. Megfagyott fény. Terv, termék, terület, termés, teremtés, terem, terpesz, terebélyes, termet, terjedelmes, terjengős, teríték, terel, terep. És ha a teret visszafelé olvasod, ott a rét, a réteg, a rétes. És ha a szélben ide-oda csapódó magánhangzókat csereberéled, ott a tár, tárol, tárul, tárgy, tar, tarol, tör. Töredék vagy teljesség? Törmelék vagy teljben vajban fürdő Kánaán…?

 

Legyen meg a te akaratod!

Vagyis érvényesüljön az erőd! Ér. Az egyik legszebb ősszó. Képzelj el egy mintázatot, ahogy az erek, idegek behálózzák a testet, elérnek mindenhová, a folyók befonják a földet, végül elérik a tengert. Villám, ami ritkán fut egy szálon, elágazik, szertefut.

Egyre kevésbé mennek maguktól a dolgok. Az igen világában még minden magától értetődő. A nem már szembenállás, a tér nyugodt és békés, de üres, az erő újra harc és győzelem. Érvényt szerezni, érdeket képviselni, érvelni, erényt őrizni, érdemet, érmet szerezni, kiáradni, ereszteni, eredni. Erdő. Aztán megérkezni, megérni, érinteni, érezni, érzékelni, érteni, értékesnek lenni. Nem könnyű…

 

Kar

Az akarat gyöke nem lehet, hogy mégis a kar? Kard? Kar, amivel körbe ölelünk? Kör, kerület, kerítés, kerengés. Esetleg kérünk, kérdezünk, kérkedünk? K nélkül a kör továbbra is kör, mert: őröl, őrködik, örül, őrül, örv, örvény, örvend, örök.

 

Világnak virága

Világ és virág. Tőlem lehet a hasonlóság nyelvújítás korabeli manipuláció vagy szláv átvétel eredménye, mindegy, mert így is úgy is a nyelv bölcsessége bukkan itt elő, pontosabban a nyelvbe kódolt bölcsesség. Szláv nyelveken a világ svet, a világosság is svet, a virág pedig cvet. Lám-lám! Ráadásul a mindent úgy mondják, hogy sve. Mi is mondjuk, hogy világmindenség. Tudni vélték tehát a nyelv Bábel előtti megalkotói, hogy a világ fényből van. Hullám, mely megfagyott egy pillanatra valami tükörben létrejött interferencia miatt, és ez a megfagyás valójában a manifesztálódás, a megtestesülés. Nem a létesülés. A lét már létezett előtte is, csak nem fagyott anyagba. Formába. Alakba. Előbb virult, virradt. Aztán alakot öltött, alkonyult – mert az alak, az alany alantas, alacsony, sőt: ál, vagyis nem valódi. Álomszerű. Alvó, állatias. Halál. Átmenet. Alvóból halóba. Mert előbb még csak hál, most már hal. Halott, ami lehull. Halál, hal, háló. Hell… Az igazi az ige… De ne aggódj, mert amint a mennyben, úgy alant is! A tükröződés, alászállás, megtestesülés természetes folyamat. Imánk sorba veszi a lét szféráit, és mindegyiket megáldja. Áldozat. Alázat.

 

 

Módjával gyakorold a kvantumlogikát!

Évente csak néhány napot foglalkozz a szavak titkaival! Ha túl gyakran veszed elő, belebolondulhatsz, mániássá tehet, ő fog uralni téged, és nem te őt! Vigyázz! Elkerülnek a nagy megvilágosodások, ha türelmetlenül feszegeted a titkos ajtókat! Különben is – a tudás nem minden! Sétálj le a folyópartra, mártózz meg a vízben, hagyd a szavakat otthon! Mert nem csak szavakkal él az ember, hanem kenyérrel is! Mindennapi kegyelmünket add meg nekünk! Vagy kényelmünket? Kényeztess! Könnyíts a terheinken! Könyörülj rajtunk! Könnyezz értünk! Kenyerezz le minket!

Hiába kutatod a kenyér etimológiáját! Teljesen reménytelen. Meg különben is! A kvantumlogika köszönőviszonyban sincs az etimológiával.

 

Víz

Próbálj bízni! Vízni. Ha magával ragad a víz, ne ijedj meg, ne pánikolj, csak bízz! Visz, de nem csak téged, hanem a vétkeidet is, nincs vész, elvesz mindent, de nem vesztesz semmit mégse. Vissza víz: szív, beszív a hullám, de ki is vet. Hiába kiabálsz, hogy ne vígy minket a kísértésbe! Elvisz a víz a kis sértésbe, és lesz belőle kis értés. Nem rossz! Igaz? Mindegy – elvisz, az biztos. Tova visz, nincs tévedés, eltévedés van…

 

Szer

Aki nem gonosz, az szeret. Aki gonosz, az se gonosz, csak nem találja a helyét ebben a szerves egészben, hogy szerv legyen ebben a szervezetben, szerkezetben, mert szerencsétlen, mert nincs benne szeretet. Nem találja szerét, hogy része legyen a rendnek, nem találja a szerepét.

 

Tök

Jó-jó. Most ráhúztunk – látszólag – egy rendszert a Miatyánkra. Pedig teljesen véletlenül történt így, szinte magától. Semmi szándékosság nem volt benne. Teljességre törekvés, vagy a teljesség illúziója meg végképp nem. Apropó teljes: tejes!!! És ha már teljesség, akkor ott a tökéletesség, vagyis a tök, és persze a teke – ami egy gömb. A gömbről meg bevillan a gomb, a gond, a guba, a gubacs, a gomba, a domb, és most kapaszkodj: angolul a sír(domb) úgy van, hogy tomb – a görög túmbosz nyomán. És a görög honnan vette?…

 

Baba

…Valószínűleg a gyerekektől. Mert minden nyelv a gyerekektől ered. Pontosabban a csecsemőktől. Azt hiszed, hogy te tanítod meg nekik a nyelvedet? Anyanyelv? Dehogyis! Minden gyerek úgy születik, hogy az első szava az, hogy baba. Meg aba, meg abababab. Ezt eszelős következetességgel ismétli, míg a felnőttek meg nem adják magukat, és beleegyeznek, hogy jó, mától ennek a dolognak, ami a csecsemő, az lesz a neve, hogy baba. Az apjának meg az, hogy aba, vagy apa – ki hogy hallja… Szép sorban nevet ad mindennek és mindenkinek. Ahogy a gyerekrajzok ikonográfiáját is hozzák magukkal a születés előttről, úgy a hangok és szavak ősváltozatát is hozzák magukkal, aztán a nép vagy megtartja ezeket évezredekig, vagy megadja magát a mozaikszavaknak.

 

Szakirodalom

Hát ennyi ízelítő elég is az én gyökszótáramból! Nem akarok mindent szájba rágni. Jöjj rá magad az összefüggések tömkelegére! Elengedem a kezed. Viszont minden rendes tudományos esszé végén található szakirodalom. Most azért vagyok bajban, mert mindenképpen Hamvas Bélára szerettem volna hivatkozni, és csak őrá, de sajnos ő nem foglalkozott kvantumlogikával.

Vagy mégis? Nagyon szerette a nyelvet, sőt nyelveket, az biztos! Imádta a forrásait eredeti német, angol, latin, görög, héber, szanszkrit, kínai nyelven idézni, mintha más jelentése lenne a véda szónak eredeti szanszkrit nyelven kimondva, mint lefordítva. Egy helyütt hangot is ad nyelvszenvedélyének, azt írja: „Tanulónak tartom magam. Húsz, esetleg negyven évre lenne szükségem, hogy a föld nagyobb könyvtáraiban munkatervemet elkészítsem. Még néhány nyelvet is meg kellene tanulnom, többet tökéletesítenem. Legalább nagy vonalakban foglalkoznom kellene a kínaival, a japánnal, a toltékkal, a perzsával, az egyiptomival, az arabbal, több néger és indián és ausztráliai táj nyelvével. Minden nyelv tud valamit, amit csak ő tud, rajta kívül senki.”

Hamvas kicsit talán hűtlen is volt a magyar nyelvhez, látszólag ízig-vérig kozmopolita filozófusnak tűnik akár a teljes munkásságának az elolvasása után is, de…! De ott van A bor filozófiája! Ahol olyan ízzel beszél a magyar tájról, és a magyar tájból kivont és nedűbe desztillált esszenciákról, hogy az ember elbizonytalanodik, most akkor kozmopolita vagy sem? Szinte kéjjel ízlelgeti a bortermő vidékek neveit: Arács, Csopak, Monoszló, Badacsony, mert tökéletesen érti, hogy ezek nem csak nevek, hanem esszenciák is egyben. Mert szó és hang és jelentés nem különíthető el egymástól. Lényeg és forma azonos, test és lélek azonos. Hát mára ennyi.

 

Házi feladat

1) Bonts ki egy ősszót! Kezdd mondjuk azzal, hogy „szél”! Meditálj rajta, ízlelgesd! Rajzold le a genetikáját!

 

2) Tanulj nyelveket! Vannak divatos nyelvek, amik sikeres népek nyelvei. Ezeket mellőzd! Ezek a nyelvek olyan népeké, akik manapság sikeresek, de pár száz éve még sehol sem voltak. Ilyen az angol. Ez férfias nyelv, rövid szavakat használ, kevés és kemény hangból építkezik, nem ismeri a lágyságot. A szláv nyelvek nőiesek, sok lágyított mássalhangzót (is) használnak és hosszú szavakat, ez nem divat manapság. Tanulj inkább egzotikus nyelveket, és döbbenj rá a hasonlóságokra!

 

3) Dobd ki az etimológiai szótáradat! Tárd fel magad az összefüggéseket! Nem baj, ha tévedsz!

 

 

2017/67
Kovács Attila